تصلا– در این گزارش وضعیت آتی شرکتهای لوازم خانگی در بورس را مورد بررسی قرار میدهیم و درصدد پاسخ به این پرسش هستیم که این شرکتها چگونه میتوانند در آینده سودده شوند و زیان سنگین سهامداران خود را جبران کنند؟ اکنون تنها پارس خزر، بوتان، آبسال، لوازم خانگی پارس، پارس الکتریک و صنایع ماشینهای اداری ایران به ترتیب با نمادهای لخزر ، لبوتان ، لابسا ، لخانه ، لپارس و مادیرا در بورس ایران فعالیت دارند.
البته سهام این شرکتها، بهویژه از مرداد ماه بازدهی مطلوبی برای سرمایهگذاران نداشته و سهامداران جدید را متوجه زیانهای سنگین ساخته است.
تشدید تحریمها علیه اقتصاد ایران، در کنار تمام آسیبهایی که به بازارهای کشور و معیشت مردم تحمیل کرده، به فرصتی تبدیل شده تا شاید شعار «رهایی از اقتصاد تکمحصولی» پس از پنج دهه تحقق یابد و ایران بدون تکیه بر نفت هم بتواند اقتصادی پویا داشته باشد. طی دو سال اخیر که فشار تحریمها به هستۀ اصلی خود رسیده و حضور و فعالیت برندها و شرکتهای خارجی در کشور ما در حداقل شرایط خود قرار گرفته، بعضی از شرکتها و برندهای داخلی در بازار کالا توانستهاند جای خالی این شرکتها را بهخوبی پر کنند.
بازار لوازم خانگی از جمله این بازارهاست که در این مدت ظرفیت بالای خود را به نمایش گذاشته است.
آمار نشان میدهد طی سال ۱۳۹۸ حدود هشت میلیون قلم لوازم خانگی در کشور تولید شده و برای سال جاری هم وزارت صمت تولید ۱۲ میلیون قلم کالای خانگی را هدف قرار داده است. در سوی دیگر، بازارهای مالی هم توانستهاند در این مدت بازدهی بالایی را از خود برجای گذارند.
بازار سرمایه که سال جاری را روی شاخص ۵۱۲ هزار و ۹۰۱ واحد آغاز کرد، توانست در همان نیمه ابتدایی سال قله دو میلیون واحد را هم فتح کند؛ حتی امروز بهرغم افت بازدهی بورس، شاخص کل در مقایسه با روزهای ابتدایی سال، بیش از ۹۲۶ هزار واحد رشد داشته است.
حال در چنین وضعیتی ورود واحدهای تولیدی لوازم خانگی به بازار سهام میتواند کمک قابل توجهی به بهبود وضعیت مالی و اقتصادی آنها کند.
«تصلا» در این مقاله فعالیت شرکتهای لوازم خانگی در بورس را بررسی میکند.
در جازنی لخزر
پارس خزر (لخزر) یکی از شرکتهای لوازم خانگی در بورس است که در این گزارش مورد بررسی قرار میگیرد. این شرکت که بیشتر در حوزۀ تولید لوازم خانگی کوچک فعالیت دارد، توانسته تا حدودی جذابیت خود را طی یک سال اخیر حفظ کند.
در ابتدای زمستان سال گذشته که شاخص کل بورس، خود را آمادۀ جهش تاریخی میکرد، هر سهم لخزر ۵۳۵۶ تومان قیمت داشت؛ لخزر تا ۲۲ مرداد سال جاری توانست خود را به قله تاریخی ۲۷ هزار و ۳۴۸ تومان برساند، اما از همان زمان بود که متناسب با افت شاخص بورس، سهامداران پارس خزر هم وارد دورۀ زیان شدند؛ زیانی که تا امروز ادامه داشته است.
طوری که قیمت روز هر سهم لخزر در شروع زمستان ۱۳۹۹ در محدوده ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومان ایستاده که حدود ۷۰۰۰ تومان کمتر از رکورد قیمتی ثبتشدۀ آن است.
اطلاعات مرکز مدیریت فناوری بورس تهران نشان میدهد این نماد طی سه ماه گذشته تنها هفت روز روند مثبتی داشته و طی ۴۷ روز با وضعیت قرمز بسته شده است. نسبت قیمت به سودآوری (P/E) پارس خزر نیز در اولین روز دی ماه ۱۳۹۹ عدد ۳۱٫۸۲ را نشان میدهد.
یک کارشناس بازار سرمایه در تحلیل وضعیت لخزر به «تصلا» میگوید: پارس خزر نسبت به سایر شرکتهای لوازم خانگی در بورس شرایط متفاوتتری دارد.
ریزش نماد لخزر از ۲۶ مرداد سال جاری آغاز شد و تا امروز ادامه داشته است. اما به واسطۀ اینکه طی روزهای متعدد، قیمت پایانی این سهم پر نشده، افت ارزش سهام این شرکت چندان سنگین نبوده است.
میلاد عبداللهی میافزاید: اصلاح مورد انتظار برای این سهم، کانال ۱۷ هزار تومان بود که لخزر پس از رسیدن به این قیمت، با قدرت به کانال ۲۱ هزار تومان بازگشت. البته طی روزهای اخیر این سهم قرمزپوش بوده و به نظر میرسد روند نزولی آن ادامه داشته باشد.
این سهم روی قیمت ۱۷ هزار و ۲۰۰ تومان یک حمایت قوی دارد و بعید به نظر میرسد که به پایینتر از این نرخ برسد. او میافزاید: اگر این نماد بتواند از مقاومت قیمتی ۲۲ هزار و ۴۳۰ تومان عبور کند، بهراحتی تا مرز مقاومتی بعدی، یعنی ۲۷ هزار و ۶۰۰ تومان بالا میرود و روی این قله دچار اصلاح میشود.
با این حال هنوز لخزر در کانال مقاومتی ۲۲ هزار و ۴۳۰ تومان درجا میزند و سهامداران آن طی ماههای اخیر دچار زیان شدهاند.
نمودار زیر نوسانات لخزر طی یک سال اخیر را نشان میدهد. (قیمت در نمودارها به ریال است.).
قدرت بالای سهامداران؛ برگ برندۀ لبوتان
بوتان یکی دیگر از شرکتهای لوازم خانگی در بورس با نماد لبوتان است که فعالیت آن بیشتر به حوزۀ تولید لوازم گرمایشی محدود میشود. از این رو به دلیل رکود صنعت ساختمانسازی فعالیت این شرکت نیز با چالشهایی مواجه شده، با این حال مسئولان بوتان در این مدت بهرغم تشدید تحریمها به دنبال ایجاد بازار جدید صادراتی برای خود بودهاند.
فعالیت این شرکت در بورس از اواسط سال جاری با چالشهایی مواجه شده، با این حال طی یک ماه اخیر لبوتان وضعیت نسبتاً خوبی در بازار سهام داشته است.
این شرکت در اولین روز زمستان ۱۳۹۹ شاهد شکلگیری صف خرید بیش از سه میلیونی (حجم) روی قیمت ۱۰ هزار و ۳۶۴ تومان بود. اتفاقی که نویدبخش عبور لبوتان از مرز مقاومتی اصلی خود، یعنی ۱۳ هزار و ۲۰۰ تومان است که یک بار در روز پنجم مرداد سال جاری رقم خورد.
در اولین روز دی سال گذشته، هر سهم لبوتان ۲۵۹۸ تومان قیمت داشت، اما اکنون بهرغم ریزش بازار، هر سهم ۷۷۴۸ تومان ارزندهتر شده است. یعنی بازدهی حدود ۲۰۰ درصدی این سهم طی یک سال. با این حال سرمایهگذارانی که در بازۀ شش ماهۀ ابتدای خرداد تا ابتدای آذر سهامدار لبوتان بودهاند اصطلاحاً سر به سر از بازار خارج شدهاند و سودی از معاملۀ این سهم نبردهاند.
اما نکتۀ دیگر افت ۷۷۴۰ تومانی این سهم از پنجم مرداد سال جاری تا ابتدای آذر است که نرخ هر سهم تا ۵۴۶۰ تومان سقوط کرد. یعنی زیان حدود ۱۴۲ درصدی سهامداران طی مدت مذکور. با این حال روند صعودی لبوتان از ابتدای آذر آغاز شده و نرخ هر سهم از ۵۴۶۰ تومان تا ۱۰ هزار و ۳۶۴ تومان پیش آمده است.
بدین ترتیب لبوتان با بازدهی حدود ۹۰ درصدی طی یک ماه گذشته از سهمهای جذاب بازار سرمایه بوده است و به نظر میرسد یک اصلاح پیش رو داشته باشد. P/E این نماد، عدد ۹۷٫۷۱ را نشان میدهد.
میلاد عبداللهی در رابطه با وضعیت لبوتان نیز توضیح میدهد: بهرغم روند صعودی این نماد طی یک ماه اخیر، باید توجه داشت که این نماد نسبت به مرداد ماه حدود ۶۰ درصد عقب نشسته است.
نکتۀ امیدوارکننده در رابطه با این نماد حمایت سنگین حقوقیهای سهم است که همین امر باعث شده حتی در روزهای قرمز بازار، لبوتان خیز خود را ادامه دهد و تا ۱۰ هزار و ۳۶۴ تومان (یک دی) پیش برود.
این تحلیلگر تکنیکال بازار سهام میافزاید: انتظار میرفت که لبوتان در قیمت ۶۸۰۰ تومان یک مقاومت و اصلاح داشته باشد، اما نماد مذکور توانست این مقاومت را هم رد کند.
لبوتان همچنین بهراحتی مقاومت ۹۳۰۰ تومان را پشتسر گذاشت و از آنجایی که فشار فروش در این نماد مشاهده نمیشود، انتظار میرود تا مقاومت بعدی که نرخ ۱۲ هزار تومان است بهراحتی پیش برود.
در این سهم قدرت سهامدار بسیار بالاست و میتوان آن را سهم ارزندهای دانست. نمودار زیر بهخوبی نشان میدهد که روند حرکتی طی یک سال اخیر بر خلاف جریان بازار سرمایه چندان هیجانی نبوده و بعد از هر جهش دورهای از اصلاح را تجربه کرده است.
لابسا اصلاح سنگین بعد از کانالشکنی ۷۰۰۰ تومان
آبسال شرکت دیگری در گروه لوازم خانگی است که با نماد لابسا در بازار سرمایه فعالیت میکند. این برند که بیشتر به دلیل تولید ماشین لباسشوئی و وسایل سرمایشی و گرمایشی شناخته میشود همانند بوتان در چند سال اخیر با رکود کسبوکار مواجه شده و سعی دارد با حضور در بازارهای منطقهای منافع سهامداران خود را تأمین کند.
سهام لابسا را میتوان پرنوسانترین نماد در گروه لوازم خانگی دانست. این سهم که اکنون ۴۴۸۱ تومان قیمت دارد، یک دی سال گذشته ۲۶۰۵ تومان ارزش داشت.
اوج بازدهی سهام لابسا به هفتم تیر سال جاری بازمیگردد که ارزش هر سهم این نماد تا ۶۳۶۳ تومان افزایش یافت. اما این پایان روی خوش آبسال به سهامداران خود بود، پس از این تاریخ تا ۱۴ مهر ۳۹۵۶ تومان از ارزش این سهم کاسته شد و در چهاردهمین روز پاییز ارزش این سهم تا کف ۲۹۰۷ عقبگرد داشت.
بهرغم تمام حمایتهایی که حقوقیها از این سهم انجام دادهاند هنوز ارزش این سهم از ۴۴۸۱ تومان فراتر نرفته است. نسبت قیمت به سودآوری این سهم نیز عدد ۲۳٫۵۱ را نشان میدهد.
میلاد عبداللهی نیز اینگونه تحلیل میکند: مقاومت بعدی سهام لابسا روی کانال ۷۰۰۰ تومان است. به عقیده این کارشناس بورس اگر لابسا این مقاومت را پشت سر بگذارد تا نرخ ۱۱ هزار و ۳۰۰ تومان هم بهراحتی بالا میرود، اما اتفاق قریبالوقوع اصلاح سنگین این نماد بعد از کانالشکنی ۷۰۰۰ تومان است.
نمودار زیر نوسان ارزش سهام لابسا طی یک سال اخیر را نشان میدهد.
بلاتکلیفی سهامداران لخانه
لوازم خانگی پارس با نماد لخانه باثباتترین و یا به تعبیر دقیقتر از منفعلترین شرکتهای لوازم خانگی در بورس بوده است. این شرکت که بیشتر بهعنوان تولیدکننده یخچال و فریزر شناخته میشود از اواخر مرداد ۹۹ و پس از تجربۀ یک ریزش سنگین، در کانال ۵۰۰۰ تا ۵۶۰۰ تومان درجا میزند و سهامداران خود را بلاتکلیف گذاشته است.
لخانه با نرخ P/E 59.82 این روزها منتظر یک حمایت است تا آستانۀ مقاومتی ۶۰۰۰ تومان را رد کند. این سهم که در ابتدای زمستان سال گذشته ۳۰۵۲ تومان ارزش داشت، در روزهای پررونق بازار سهام توانست تا حدود ۶۵۰۰ تومان هم پیش برود و بازدهی بیش از ۱۰۰ درصدی را از خود برجای گذارد، اما اکنون این نماد به محدودۀ ۵۳۰۰ تومان بازگشته و خیال رشد هم ندارد.
کارشناس طرف گفتوگوی «تصلا» هم دربارۀ وضعیت نماد لخانه تحلیل خاصی ندارد و معتقد است که این شرکت در کانال ۵۳۰۰ تومان رِنج کشیده و نیاز به حمایت قوی دارد تا از مقاومت ۶۵۰۰ تومان عبور کند.
لپارس نیازمند حمایت سنگین حقوقیها
لپارس یا همان پارس الکتریک از ابتدای زمستان سال گذشته تا میانۀ تابستان امسال، نهتنها در گروه لوازم خانگی که در میان کل نمادهای بورس و فرابورس از سوددهترین سهام بود.
ارزش هر سهم پارس الکتریک که بیشتر در حوزۀ تولید لوازم نمایشی فعالیت دارد، طی مدت مذکور از ۲۶۰۰ تومان تا ۵۵ هزار و ۱۳۴ تومان هم فرارفت.
قیمتی که به معنای رشد بیش از ۲۱۲۰ درصدی لپارس طی یک بازۀ زمانی حدود ۹ماهه است. اما پس از ۱۹ مرداد سال جاری سقوط آزاد لپارس آغاز شد و تا امروز ادامه داشته است.
سهمی که تا بیش از نرخ ۵۵ هزار تومان را به خود دیده بود، در ابتدای زمستان سال ۱۳۹۹ روی نقطۀ ۱۴ هزار و ۷۰۳ تومان ایستاد تا سهامدارن پارس الکتریک نگران آیندۀ سرمایه خود باشند.
البته لپارس در اوایل آذر ماه کانال ۱۲ هزار و ۷۰۰ تومان را هم تجربه کرد تا قیمت کنونی ۱۴ هزار و ۷۰۰ تومان یک رقم مناسب برای سهامداران آن به حساب آید.
در حالی که P/E این نماد عدد ۲۱۹٫۲ را نشان میدهد، میلاد عبداللهی به «تصلا» توضیح میدهد: نمودار لپارس را باید از سینوسیترین نمودارهای بورس ایران دانست.
این نماد که توانسته بود قلۀ ۵۵ هزار تومان را فتح کند به یکباره سقوط آزاد را تجربه کرد و تا ۱۲ هزار و ۷۰۰ تومان فرو ریخت.
این کارشناس معتقد است که این شرایط سینوسی ادامهدار خواهد بود؛ لپارس برای رسیدن به هدف اول میانمدت خود که رقم ۲۶ هزار تومان است باید دو مرز مقاومتی ۱۵ هزار و ۶۰۰ تومان و ۱۷ هزار و ۸۰۰ تومان را پشتسر بگذارد که این امر یک حمایت سنگین از سوی حقوقیها را میطلبد.
سهام مادیرا؛ سینوسیتر از لپارس
مادیرا آخرین نماد از گروه لوازم خانگی است که در این تحلیل مورد بررسی قرار میگیرد. صنایع ماشینهای اداری ایران که در تولید لوازم خانگی مختلف از یخچال و فریزر گرفته تا تلویزیون و ماشین لباسشوئی دستی دارد، توانسته با نماد مادیرا در بازار سرمایه هم برای خود جایگاهی پیدا کند.
اگر قرار باشد سینوسیترین نماد گروه لوازم خانگی فعال در بورس انتخاب شود، قطعاً سهام مادیرا روند سینوسیتری نسبت به پارس الکتریک دارد. همانطور که از نمودار این نماد هم پیداست، مادیرا هیچگاه نتوانسته روند مشخص و مستقیمی داشته باشد و در یک سال اخیر بدون توجه به روند شاخص کل بورس مسیر پرنوسانی را طی کرده است.
این نماد که زمستان ۹۸ را با نرخ ۱۲۲۳ آغاز کرد با اصلاحهای مداوم توانست در میانۀ مرداد بر قلۀ ۶۰۱۴ تومان بنشیند. روند نزولی این سهم نیز از مرداد ماه آغاز شد و تا امروز به کانال ۳۱۹۲ تومان بازگشته است. این نماد با P/E 22.72 کمترین نرخ را در میان سایر نمادهای مورد بررسی دارد.
عبداللهی در تحلیل وضعیت سهام مادیرا میگوید: این سهم شرایط پیچیدهتری نسبت به سایر سهام گروه لوازم خانگی دارد. در حالی که با حمایتهای انجامشده ۳۹۰۰ تومان بالا رفته بود، فشار فروش ارزش این نماد را تا ۲۳۰۰ تومان پس کشید.
این کارشناس بورس، مقاومت بعدی سهام مادیرا را نرخ ۴۰۰۰ تومان میداند و معتقد است این کانال مقاومتی نیاز به حمایت قوی دارد و اگر حمایتی صورت نگیرد باید منتظر اصلاح ارزش مادیرا تا کانال ۲۳۰۰ تومان باشیم.
عقبماندگی گروه «ل» از بازدهی بازار سرمایه
بهرغم اینکه شاخص کل بورس کشور این روزها بار دیگر در شیب نزولی قرار گرفته، اما بازدهی آن طی ۱۲ ماه گذشته به بیش از ۳۰۰ درصد رسیده است. سودی که در نیمه ابتدایی سال و با قرارگرفتن شاخص کل بازار سرمایه بر کانال دو میلیون واحد از ۴۵۰ درصد هم عبور کرده بود.
حال تطبیق این شرایط با روند حرکتی نمادهای گروه لوازم خانگی از این حکایت دارد که شرکتهای لوازم خانگی فعال در بورس نتوانستهاند همراستای شاخص کل حرکت جکنند و بازدهی لازم را داشته باشند.
بهویژه کسانی که از ماه مرداد سهامدار گروه بورسی «ل» شدهاند در بنبستی گیر افتادهاند که گویا خروج از آن میسر نیست. در چنین شرایطی حمایت شرکتهای لوازم خانگی از سهامداران و سبدگردانی درست آنها میتواند کمک شایان توجهی به سرمایهگذاران بورس کند.
همچنین ورود شرکتهای لوازم خانگی به بازارهای بینالمللی و برنامهریزی دقیق برای تولید صادراتمحور منابع ارزی قابلتوجهی را به این شرکتها تزریق میکند که بالطبع با توجه به شرایط بازار ارز ایران میتواند نمادهای بورسی این شرکتها را هم دچار تحول کند.
مشکلات بنیادی شرکتهای لوازم خانگی در بورس
یک تحلیلگر بنیادی بازار سرمایه در گفتوگو با «تصلا» میگوید: مسئلۀ مهمی که در صنعت لوازم خانگی باید مورد توجه قرار بگیرد، این است که، صنعت مذکور به لحاظ بنیادی دچار مشکلات عدیدهای است.
اگر پارس الکتریک را به دلیل تغییر در مدیریت و حضور آقای وحیدیفر در رأس تصمیمگیری آن، فاکتور بگیریم، سایر شرکتهای لوازم خانگی در بورس عزمی جدی برای حل مشکلات خود ندارند و با معضلات قدیمی و پیشپاافتاده دست و پنجه نرم میکنند.
همایون دارابی دربارۀ منظور خود از این مشکلات توضیح میدهد: واردات و قاچاق بیرویۀ لوازم خانگی، بهروز نشدن تکنولوژی و همچنین فشارهایی که از سوی وزارت صمت، سازمان مالیات، تأمین اجتماعی و … به بنگاههای اقتصادی وارد میشود، آنها را به سمت زیان و نرخ بازدهی منفی میکشاند.
او یادآور میشود: صنعت لوازم خانگی، روزی جزو پیشتازان صنایع ایران به حساب میآمد و امروز میتوانست موتور محرک توسعۀ اقتصادی کشور باشد. اما متأسفانه این صنعت از لحاظ بنیادی آسیب دید و دیگر نتوانست خود را سرپا کند.
نباید فراموش کنیم که روزی برندهایی نظیر ارج و آزمایش یا صنایع علاءالدین در ایران فعالیت داشتند و برندی معتبر به حساب میآمدند، اما دیگر حتی نامی از آنها باقی نمانده است. به همین خاطر است که امروز شرکتهای لوازم خانگی نمیتوانند موفقیت چشمگیری در بورس داشته باشند.
مدیریت؛ مهمترین عامل سود و زیان شرکتهای لوازم خانگی در بورس
دارابی در پاسخ به این پرسش که شرکتهای لوازم خانگی در بورس چطور میتوانند موفق باشند؟ توضیح میدهد: بهرغم تبلیغات گستردهای که مشاهده میشود، برندهایی که امروز در صنعت لوازم خانگی ایران فعالیت دارند، کارگاههای کوچکی هستند که توان ورود به بورس و یا جذب سهامداران عمده را ندارند.
تعدادی از واحدهایی هم که در نبود سامسونگ و ال.جی اسمی برای خود دست و پا کردهاند و جزو واحدهای بزرگ به حساب میآیند، تمایلی برای ورود به بازار سرمایه ندارند.
حال اگر دولت به حمایتهای خود از بازار لوازم خانگی ادامه دهد و به شکل واقعی مانع واردات بیرویه لوازم خانگی به کشور شود، آنگاه شرایط این صنعت در بورس رو به بهبود میرود.
وی ادامه میدهد: در حال حاضر بازدهی سهام این شرکتها تا حد زیادی به دارایی این شرکتها بستگی دارد.
بعضی از شرکتها که از سالها قبل زمین و املاکی دارند، ممکن است مورد فعالیتهای سفتهبازانه قرار بگیرند و تا حدودی رشد کنند، اما این روند موقت خواهد بود.
در حال حاضر فقط پارس الکتریک از لحاظ بنیادی قابل اعتناست و بوتان هم میتواند شرایط بهتری داشته باشد، اما در این زمینه امیدی به سایر شرکتهای لوازم خانگی فعال در بورس نیست.
این تحلیلگر ارشد بازار سرمایه دربارۀ ممنوعیت واردات لوازم خانگی تصریح میکند: این تصمیمی است که باید از سالها قبل انجام میشد. البته همین تصمیم هم بازار را به سمت قاچاق هدایت میکند که سم مهلکتری از واردات است.
هیچ کشوری بازار خود را به رایگان در اختیار سایر کشورها قرار نمیدهد. بهعنوان مثال اکنون کره جنوبی در حوزه لوازم خانگی در سطح جهانی حرفی برای گفتن دارد و صادرات لوازم خانگی به این کشور امکانپذیر نیست. ما هم باید از بازار داخلی بهعنوان فرصتی برای ورود به بازارهای جهانی استفاده کنیم.
همچنین وی میافزاید: در طول سال، دهها و چه بسا صدها شرکت و واحد دولتی به دلیل واردات بیرویۀ کالا ظرفیتهای خود را از دست دادهاند و کنار رفتهاند. در این بین، میلیونها کارگر و خانوادههایشان هستند که شغل و درآمد خود را از دست دادهاند و امروز به سختی معیشت میگذرانند.
در صورتی که اگر مقابله جدی با قاچاق و واردات صورت بگیرد، طبیعتاً شرکتهای داخلی از ظرفیت بازار داخلی بیشترین بهره را میبرند و در این صورت میتوانند با ورود به بورس و فروش سهام خود، تأمین مالی خود را انجام دهند و وارد بازی برد- برد با سهامداران شوند.
دارابی در پایان خاطرنشان میکند: مهمترین اتفاق برای ورود صنعت لوازم خانگی به بورس، به مدیریت واحدهای تولیدی بازمیگردد، هرچه مدیریت شرکتها دنبال بازار جدید، تنوع محصول، رضایت مشتری و … باشد قطعاً تأثیر مثبتی هم روی سهام بورسی شرکت میگذارد.
خریداران اگر دنبال سهام مناسبی از گروه لوازم خانگی میگردند، باید به مدیریت این شرکتها توجه داشته باشند. به امید مدیران شرکتهاست که سهامداران میتوانند به آینده و بازدهی یک شرکت خوشبین باشند.