تصلا – بر اساس آمار منتشر شده توسط سازمانهایی مثل Visible Alpha برند اپل در روز ۴ شنبه گذشته اعلام کرد سود شرکت اپل در سه ماهه چهارم منتهی به ماه ژانویه به بیش از ۱۱۱ میلیارد دلار رسیده است. این میزان سود نسبت به سال گذشته میلادی در حدود ۹۱٫۸ میلیارد دلار افزایش داشته است. سود شرکت اپل با ۶٫۳ درصد افزایش به حدود ۲۳٫۶ میلیارد دلار رسیده است. این میزان سود بیشترین سود یک شرکت در بخش خصوصی تا به حال بوده است که برند اپل توانسته است به آن دست یابد. نکته قابل توجه در خصوص برند اپل این است که این شرکت توانسته ارزش سهام شرکت اپل را در سال مالی منتهی به ماه سپتامبر سال ۲۰۲۰ میلادی تا حد قابل توجهی افزایش دهد.
وال مارت یکی از بزرگترین شرکتهای آمریکایی پیش از این درآمد خود در سه ماهه چهارم سال مالی خود را در حدود ۱۰۰ میلیارد دلار گزارش کرده است. این در حالی است که شرکت آمازون نیز همین میزان سود را برای سه ماهه آخر سال مالی گذشته خود اعلام کرده است. اما نکته قابل توجه در خصوص برند اپل و سود این شرکت این است که حاشیه سود برند اپل در حدود ۲۳ درصد بوده است که تقریباً ۵ برابر بیشتر از حاشیه سودی است که خردهفروشان به آن دست یافتهاند.
بر اساس آمار و نمودارهای منتشر شده، برند اپل توانسته است فروش گوشی های آیفون خود را تا شش درصد نسبت به سال گذشته میلادی افزایش دهد.
هر چند به نظر میرسید انتشار ویروس کرونا و همهگیری آن در کشورهای مختلف جهان باعث شده فروش گوشیهای تلفن همراه رده بالا تا حد قابل توجهی کاهش یابد اما خوشبختانه این قضیه در خصوص گوشیهای آیفون صادق نبوده است و برند اپل توانسته بعد از یک دوره کوتاه کاهش فروش گوشیهای آیفون، به رشد ۶ درصدی گوشیهای آیفون برسد.
البته بسیاری از کارشناسان بر این باورند رشد شش درصدی فروش گوشی های آیفون نسبت به سال گذشته چندان خوب نیست و باید بیشتر از این باشد.
این کارشناسان عقیده دارند پایین بودن میزان رشد فروش گوشی های آیفون با توجه به امکانات گوشیهای آیفون ۱۲ تنها به دو دلیل یکی به دلیل گسترش ویروس کرونا و معضلات اقتصادی مردم جهان و کاهش توان و قدرت خرید آنها و دیگری به دلیل تأخیر چند هفتهای برند اپل در معرفی و عرضه این گوشیها بوده است.
تام فورت، تحلیلگر DA Davison در خصوص افزایش بیسابقه سود برند با توجه به کم بودن رشد فروش گوشیهای آیفون بر این باور است که اگر چه برند اپل در فروش گوشیهای آیفون خود به رشد زیادی دست نیافته است اما افزایش سود این برند نشان میدهد که این شرکت توانسته است با ایجاد تنوع در محصولات خود به نیازهای مشتریان و کاربران محصولات این برند در هر زمینهای پاسخ دهد و در نتیجه با فروش این تولیدات متنوع به سود چشمگیری برسد.
به عبارت دیگر تنوع محصولی برند اپل راز موفقیت این شرکت در رسیدن به درآمد ۱۱۱ میلیارد دلاری است.
این موضوع نشان دهنده موفقیت برند اپل برای افزایش ارزش سهام شرکت اپل با وجود مشکلاتی بوده است که جهان در سال ۲۰۲۱ میلادی با آن دست و پنجه نرم کرده است.
از طرفی روز دوشنبه یعنی روز بیست و پنجم ماه ژانویه سال ۲۰۲۱ میلادی سهام شرکت اپل با رکورد بسیار بالا و قیمت زیادی در بازار بورس آمریکا معامله شد.
در طول دهههای گذشته، ارزش سهام اپل به دلیل عرضه گوشیهای آیفون افزایش یافته است. یعنی تا سال گذشته میلادی بیشترین درامد و سودآوری این برند از طریق فروش گوشیهای آیفون کسب میشده است.
اما آماری که اخیراً از درآمدزایی محصولات مختلف برند اپل در طول یک سال گذشته منتشر شده است، نشان میدهد این برند توانسته است سود و درآمد خود را از طریق معرفی محصولات جدید به خصوص محصولاتی که در زمینه پخش موسیقی و صدا کاربرد دارند از جمله ایربادها افزایش دهد.
تصویر زیر نمودار درآمدزایی اپل از محصولات این شرکت از سال ۲۰۰۷ تا سال ۲۰۲۰ است که در آن رنگ سورمهای میزان فروش گوشیهای آیفون را نشان میدهد و رنگهای دیگر از جمله صورتی برای فروش سرویسها، رنگ بنفش برای فروش کامپیوترهای مک، رنگ آبی کم رنگ برای میزان فروش آیپد، رنگ آبی برای نمایش میزان فروش آیپاد و رنگ خاکستر برای نمایش میزان فروش سایر محصولات برند اپل در نظر گرفته شده است.
سال گذشته میلادی یعنی سال ۲۰۲۰ اولین سالی بود که میزان فروش گوشیهای آیفون از میزان ۱۴۲ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۹ به ۱۳۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰ میلادی کاهش یافت.
هر چند با وجود کاهش فروش این گوشیها، درآمد کلی برند اپل از فروش این محصولات افزایش یافته است که این مسئله به دلیل افزایش قیمت این گوشیها نسبت به گوشیهای نسلهای قبلی برند اپل است.
آنچه از این نمودار مشخص است، فروش خدمات، کامپیوترهای مک، دستگاههای پوشیدنی اپل از جمله اپل واچ، آیپد از میلیاردها دلار به دهها میلیارد دلار رسیده است.
افزایش فروش این محصولات در کنار افزایش درآمدزایی از آن نشان میدهد تقاضا برای در اختیار داشتن این محصولات اپل در بین کاربران افزایش یافته است.
اکثر این محصولات ابزارهایی هستند که به افراد کمک کردهاند تا بتوانند کارهای خود را از راه دور انجام دهند. به عبارت دیگر همهگیری ویروس کرونا، تعطیل شدن دفاتر کاری در کشورهای مختلف و روند رو به رشد دورکاری کارمندان در شرکتها باعث افزایش نیاز کاربران به این ابزارها و در نتیجه کمک به درآمدزایی بیشتر برند اپل از طریق فروش این محصولات شده است.
آمین داریانانی، تحلیلگر ارشد بورس در موسسه تحقیقاتی اِوِرکور آیاِسآی تا قبل از انتشار اخبار درآمدزایی اپل در سه ماهه چهارم سال مالی گذشته بر این باور بوده است که درآمد اپل تا انتهای ماه ژانویه سال ۲۰۲۱ چیزی در حدود ۹۴ میلیارد دلار خواهد رسید که البته درآمد اپل بسیار بیشتر از چیزی بوده است که این تحلیلگر پیشبینی کرده است.
او بر این باور است که موفقیت برند اپل در ادامه کسب درآمد بیشتر فقط به تقاضای کاربران در بازار وابسته نیست. درآمد اپل به میزان قدرت و توانایی این برند به پاسخگویی به تقاضاها نیز بستگی دارد و این قدرت تا حد قابل توجهی با میزان تجهیزاتی که این برند برای تولید محصولات خود در اختیار دارد ارتباط مستقیم دارد. هرچه این برند بتواند مواد و تجهیزات اولیه بیشتری برای تولید دستگاههای خود در اختیار داشته باشد میتواند به فروش بیشتر و در نتیجه درآمدزایی بالاتری دست یابد.
آمیت اریانانی همچنین پیشبینی کرده است که ارزش سهام اپل در سال جاری میلادی به چیزی بیشتر از ۲۰۰ دلار برسد و این شرکت بتواند جایگاه سوم را در میان برترین و باارزشترین شرکتهای دنیا را به خود اختصاص دهد.
او بر این باور است که دو عامل مهم و تأثیرگذار وجود دارد که میتواند به افزایش ارزش و درآمد برند اپل کمک کند. یکی کاهش ارزش دلار نسبت به پول ملی کشورهای دیگر جهان است.
بسیاری از کاربران محصولات اپل مردم کشوهای دیگر دنیا هستند. یعنی بخش قابل توجهی از محصولات اپل خارج از آمریکا به فروش میرسد. بر اساس آمار و ارقام منتشر شده در حدود ۵/۳ درآمد اپل از فروش محصولات این شرکت در خارج از مرزهای آمریکا کسب میشود. هرچه ارزش دلار نسبت به پول ملی کاهش یابد قدرت خرید این افراد برای دسترسی به محصولات اپل افزایش مییابد.
دارایانانی به این موضوع نیز اشاره کرده است که ارز خارجی و تبدیل آن به دلار برای شرکتی مثل اپل همواره یک معضل بزرگ به حساب میآمده است اما این بار به نظر میرسد این معضل تبدیل به یک اهرم حرکتی و درآمدزایی برای برند اپل شده است.
به عبارت دیگر فروش محصولات اپل در خارج از آمریکا یک مزیت عمده و اساسی برای این برند به منظور درآمدزایی هرچه بیشتر به حساب میآید.
البته برند اپل برای حفظ جایگاه خود و همچنین روند افزایشی درآمد خود در سال جاری میلادی به سه مشکل بزرگ و عمده روبرو خواهد بود که برای رفع آن باید به دنبال چارهای باشد.
اول اینکه با روی کار آمدن دولت بایدن و سیاستهای مالیاتی آن میزان مالیات بر درآمدی که این برند باید پرداخت کند، افزایش خواهد یافت.
از طرفی یکی از سیاستهای برند اپل که انتقادات زیادی به همراه داشته است انحصارطلبی در تولید اپلیکیشنها و پلتفرمهای دستگاههای اپل از جمله سیستمعامل مک، سیستمعامل iOS و اپلیکیشنهای تحت آن است.
در واقع توسعهدهندگان اپلیکیشنهای این پلتفرمها با محدودیتهای زیادی در تولید نرمافزار مواجه هستند و این موضوع باعث کاهش تمایل آنها به کار برای اپل خواهد بود.
علاوه بر این مشکلات قرنطینه و دورکاری کاربران از خانه باعث میشود این افراد نیاز کمتری به استفاده از اینترنت گوشی و یا سیمکارت خود و تکنولوژیهای وابسته به آن از جمله ۵G داشته باشند.
این افراد نیاز خود به اینترنت را از طریق اتصال به وایفای حل خواهند کرد. از این رو بسیاری از این افراد با توجه به مشکلات اقتصادی ترجیح میدهند گوشیهای ارزانتر برند اپل را به جای گوشیهای گران قیمت آن خریداری کنند چون با همین گوشیهای میان رده نیز میتوانند کار خود را انجام دهند.
برنستین تحلیلگر موسسه تونی ساکونجی عقیده دارد اگرچه دو معضل اولی که به آنها اشاره شد معضلی است که برند اپل در سالهای قبل نیز با آن مواجه بوده است و به نظر میرسد تأثیر آنها در فروش و درآمد اپل کم باشد اما عدم تمایل کاربران به خرید گوشیهای رده بالای اپل که مجهز به قابلیتهای بسیار زیاد از جمله اتصال به شبکه ۵G نیز هست تأثیر مستقیم و بزرگی بر روی میزان درآمدزایی این شرکت از فروش تجهیزات خود به خصوص گوشیهای آیفون ۱۲ پرومکس و پرو خواهد داشت.
او پیشبینی کرده است که درآمد اپل از فروش گوشیهای آیفون در سه ماهه آینده چیزی در حدود ۷ درصد افزایش یابد و به ۸۱۷ دلار برسد. بر این اساس درآمد برند اپل نیز در حدود ۱۶ درصد افزایش یابد و به ۶۴٫۸ میلیارد دلار برسد. باید دید آیا در سه ماهه آینده این اتفاق خواهد برای برند اپل خواهد افتاد یا نه.
اما حتی اگر فروش برند اپل در طول سه ماه آینده افزایش یابد و پیشبینیها در خصوص افزایش درآمد اپل درست از آب در بیایند اما به نظر میرسد با توجه به رکود اقتصادی ناشی از بیماری کرونا و تغییر حکومت در آمریکا اپل سال سختی را پیش روی خود داشته باشد.
تا قبل از انتشار اخبار مربوط به درآمد و سودآوری برند اپل در سال ۲۰۲۰ میلادی و ادامه آن در سال ۲۰۲۱ میلادی، تحلیلگران مختلفی اقدام به ارائه نظرات خود کردهاند.
نکته جالب در خصوص درآمدزایی و افزایش درآمد برند اپل در طی سه ماهه آخر سال مالی گذشته این برند این است که حتی تحلیلگرانی که همیشه در خصوص نزول و افت درآمد برندها نظر میدهند نیز بر این باور بودهاند که با توجه به فروش بسیار عالی برند اپل در کریسمس سال ۲۰۲۰ میلادی درآمد این برند به چیزی بیشتر از ۱۰۸ میلیارد دلار برسد که البته درآمد ۱۱۱ میلیارد دلاری این برند تا حدودی به پیشبینی این تحلیلگران نزدیک بوده است.
گلدمن، مدیر عامل برند اپل در آخرین مصاحبه خود گفته است که تغییرات در شرکت TSMC که تولید چیپستهای برند اپل را بر عهده دارد باعث شده تا درآمد سال به سال این شرکت در ۳ ماهه چهارم منتهی به ماه دسامبر سال ۲۰۲۰ میلادی در حدود۱۴ درصد افزایش یابد. هرچند فاکسکُن یکی از شرکتهای همکار برند اپل که کار سرهم کردن قطعات تجهیزات این شرکت را بر عهده دارد به افزایش ۱۵ درصدی درآمد خود در ۳ ماهه چهارم سال ۲۰۲۰ رسیده است.
در میان همه تحلیلهای صورت گرفته تا قبل از انتشار گزارش درآمد برند اپل، کیتی هابرتی تحلیلگر یکی از موسسههای آماری پیشبینی کرده بود که درآمد اپل در ۳ ماهه آخر سال ۲۰۲۰ با توجه به فروش گسترده محصولات این برند در کریسمس در حدود ۲۱٫۸ درصد رشد داشته باشد و رکورد ۳۳۴ میلیارد دلاری را بزند. هرچند این تحلیلگر بر این باور است که در سال ۲۰۲۱ میلادی درآمد برند اپل افزایش بسیار چشمگیری خواهد داشت.
هابرتی در آخرین گزارش خود بر این موضوع اشاره کرده است که اگر برند اپل بتواند با مشکل تأمین قطعات و مواد اولین برای تولید تجهیزات خود غلبه کند، سال ۲۰۲۱ اولین سال در طول فعالیت این شرکت خواهد بود که در آن برند اپل بتواند به تجارت پر رونق و سود بسیار زیادی در زمینه ارائه انواع مختلفی از دستگاهها و تجهیزات پرکاربرد به کاربران برسد.
این کارشناس بر این باور است که ارائه قابلیت اتصال به شبکه ۵G روی گوشیهای اپل نشان دهنده قدرت این برند در تولید محصولات با قابلیتهای ویژه و بسیار خاص است. او در ادامه به این موضوع اشاره کرده است که هنوز قابلیتهای زیادی مانده که برند اپل از آنها رونمایی کند و جایگاه خود را چند پله بالاتر از سایر برندهای تولید کننده تجهیزات الکترونیک و گوشیهای تلفن همراه حفظ کند.