تصلا-چگونه آنتن تلویزیون را تقویت کنیم؟تقویت آنتن تلویزیون به چه تجهیزاتی نیاز دارد؟ مهمترین گام برای تقویت آنتن تلویزیون، انتخاب و خرید تجهیزات مناسب و باکیفیت برای انجام این کار است.
درصورتیکه از آنتن مناسبی برای تلویزیون استفاده کنیم و آن را درست تنظیم نکنیم و یا در موقعیت مکانی مناسب قرار ندهیم، با مشکلاتی مثل قطع وصل شدن شبکهها و پرش تصاویر مواجه میشویم. در این مطلب قصد داریم راهحلهای مؤثر برای تقویت آنتن تلویزیون را بیان کنیم و ببینیم چگونه میتوانیم بیشترین میزان سیگنال را دریافت کنیم تا تصاویر بدون قطع , وصل شدن و پرش نمایش داده شود.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- آشنایی با تجهیزات مناسب و کارآمد برای تقویت آنتن تلویزیون
- آشنایی با مشکلات احتمالی مسبب پایین بودن سیگنال دریافتی و راهحل برطرف کردن آنها
- روشهای تقویت آنتن تلویزیون
آشنایی با تجهیزات مناسب برای تقویت آنتن تلویزیون
نخستین گام و مهمترین گام برای تقویت آنتن تلویزیون، انتخاب و خرید تجهیزات مناسب و باکیفیت برای انجام این کار است. انتخاب یک آنتن، گیرنده دیجیتال و کابل آنتن مناسب و باکیفیت اهمیت بسیار زیادی دارد. در این بخش شما را با ویژگیهای لازم و ضروری برای یک آنتن، گیرنده دیجیتال و کابل آنتن مناسب و باکیفیت آشنا میکنیم.
ویژگیهای ضروری یک آنتن خوب
انتخاب یک آنتن باکیفیت بهترین اقدام برای تقویت آنتن تلویزیون است. توصیه میکنیم در هنگام خرید آنتن محصولات برندهای معتبر و آنتنهای هوایی را برای خرید انتخاب کنید. در ضمن پیشنهاد میکنیم حتماً آنتنهای دارای بدنه فلزی و مقاوم در برابر حرارت و سرما و شرایط بد آب و هوایی مثل طوفان و گردوغبار را انتخاب کنید تا در تمام سال و در هر شرایط آب و هوایی با مشکل مواجه نشوید.
عدم تغییر جهت آنتن در هنگام طوفان وزش بادهای شدید نیز برای حفظ عملکرد مناسب آن اهمیت زیادی دارد. برخورداری آنتن از بوستر یا تقویتکننده یکی دیگر از ویژگیهای لازم برای یک آنتن خوب به شمار میرود و درصورتیکه آنتن دارای تقویتکننده باشد، قدرت سیگنال دریافتی را افزایش میدهد.
در ضمن چنانچه در منطقهای زندگی میکنید که سیگنالها با قدرت بالایی ارسال نمیشوند، در صورت امکان آنتنهای گردان را تهیه خرید و از خرید آنتنهای ثابت خودداری کنید. آنتنهای گردان قابلیت چرخش به زوایای مختلف را دارند؛ بنابراین میتوانند سیگنالها را از جهات مختلفی دریافت کنند.
بهترین آنتنهای هوایی
آنتن هوایی فرایاب مدل SUFFY با قیمت ۳۹۰ هزار تومان یکی از بهترین آنتنهای هوایی موجود در بازار محسوب میشود که بدنه فلزی دارد و در برابر طوفان و گردوغبار کاملاً مقاوم است. در ساخت این آنتن از جدیدترین فناوریهای روز دنیا استفاده شده و سیگنالدهی بالای آن کاملاً تضمین شده است. در ضمن این آنتن در هنگام وزش بادهای شدید و طوفان به دلیل برخورداری از ظاهر و ساختار منحصربهفرد، تغییر جهت نمیدهد و این ویژگی یکی از مزایای شاخص آن محسوب میشود.
آنتن هوایی سیماران مدل اکتیو SRAB 1000N با قیمتی در حدود ۳۹۰ هزار تومان نیز یکی دیگر از گزینههای بسیار خوب برای خرید است. سیماران یکی از برندهای ایرانی با سابقه در زمینه تولید آنتن است و کیفیت آنتنهای آن ثابت شده است. از ویژگیهای شاخص این آنتن میتوان به قابلیت چرخش ۳۶۰ درجه، برخورداری از موتور، قابلیت اتصال به دو دستگاه، برخورداری از ضریب تقویت بالا (قابلیت تقویت قدرت سیگنال دریافتی به میزان قابلتوجه) و مقاومت بالا در برابر شرایط بد آب و هوایی اشاره کرد.
ویژگیهای ضروری یک گیرنده دیجیتالی خوب (ویژگیهای مرتبط با دریافت سیگنال و تقویت قدرت آن)
اگرچه امروزه تمام تلویزیونها مجهز به گیرنده دیجیتالی داخلی هستند و در صورت استفاده از آنها دیگر نیازی به استفاده از دستگاه گیرنده دیجیتالی که با عنوان ستاپباکس نیز معرفی میشود، نیست؛ اما هنوز هم بسیاری از افراد از تلویزیونهای قدیمی استفاده می کنند که فاقد گیرنده دیجیتالی هستند و برای دریافت کانالهای دیجیتالی با آنها باید از ستاپباکس استفاده کنید
در هنگام خرید یک گیرنده دیجیتال باید به با کیفیت و قدرتمند بودن تیونر آن توجه ویژهای داشته باشید و دستگاهی را انتخاب کنید که در زمینه تقویت قدرت سیگنال دریافتی، عملکردی قابلقبول و در حد انتظار داشته باشد. درضمن حتماً دستگاهی را برای خرید انتخاب کنید که دارای تیونر DVB T2 باشد تا بتوانید شبکه های HD صداوسیما را با کیفیت بالا و بدون مشکل دریافت کنید.
بهترین گیرنده دیجیتالی
گیرنده دیجیتالی پروویژن مدل Pro_20 BT با قیمت ۴۳۵ هزار تومان یکی از بهترین گیرندههای دیجیتالی ازنظر برخورداری از عملکرد مناسب در زمینه تقویت قدرت سیگنال دریافتی محسوب میشود و کیفیت تصویر بالایی را هم ارائه میدهد.
گیرنده دیجیتال DVB-T دنای مدل STB1023H با قیمت ۴۴۰ هزار تومان یکی دیگر از گیرندههای دیجیتالی باکیفیت بازار است که میتواند شبکههای HD صداوسیما را باکیفیت بالا و بدون هیچگونه مشکلی دریافت کند.
ویژگیهای ضروری یک کابل آنتن
کیفیت کابل آنتن نیز در تقویت آنتن تلویزیون اهمیت بسیار زیادی دارد. توصیه میکنیم حتماً کابل آنتنی را برای خرید انتخاب کنید که در ساخت مغزی آن از مس با کیفیت استفاده شده باشد و شیلد آن دارای آلومینیوم با کیفیت باشد.
در ضمن چنانچه فاصله آنتن تا گیرنده دیجیتال بیش از ۱۵ متر است، از خرید کابل آنتن ۳C که به کابلهای آنتن ساده نیز معروف هستند، خودداری کنید و حتماً کابل ۴٫۵C که با نام کابل صادراتی نیز شناخته میشوند، تهیه کنید؛ البته درصورتیکه فاصله بین آنتن و تلویزیون بیشتر از ۱۵ متر نیست، خرید کابل ۳C نیز برای دریافت سیگنال پایدار با قدرت بالا توسط گیرنده دیجیتال یا گیرنده تلویزیون کافی است و نیازی به صرف هزینه بیشتر برای خرید ۴٫۵C نیست.
با کیفیت بودن روکش کابل هم مهم است و توصیه میکنیم کابلی را انتخاب کنید که دارای روکش بادوام و مقاوم در برابر سرما، گرما و رطوبت باشد.
بهترین کابل آنتن
کابلهای آنتن تهیهشده توسط شرکتهای کرمانی مثل کرمان آریا، زرنام کابل کرمان و کرمان راد، جزو بهترین کابلهای آنتن هستند. کابل آنتن زرنام کابل کرمان مدل ۴٫۵C-2V که قیمت رول ۱۰۰ متری آن ۳۹۰ هزار تومان است، یکی از باکیفیتترین کابلهای آنتن موجود در بازار ایران محسوب میشود.
آشنایی با دلایل احتمالی مسبب پایین بودن قدرت سیگنال و راهحلهای برطرف کردن آنها
پایین بودن قدرت سیگنال دریافتی که باعث ایجاد پرش روی تصویر میشود دلایل متعددی دارد که به شرح زیر هستند:
- بیکیفیت بودن آنتن یا تنظیم نبودن آن
- خراب بودن تیونر دستگاه دیجیتالی
- شل بودن فیش متصلکننده کابل آنتن به تلویزیون: در هنگام اتصال فیش آنتن به کابل آنتن باید از سفت و محکم بودن فیش مطمئن شوید و فیش را با روش درست به کابل متصل کنید؛ زیرا درصورتیکه فیش درست به کابل وصل نشود، اتصال کابل بر اثر ضربه، گرما یا جابجایی دچار مشکل میشود که کاهش قدرت سیگنال دریافتی توسط گیرنده یا حتی قطع آن را به دنبال دارد. همچنین برای اتصال کابل به گیرنده حتما از فیش با کیفیت و استاندارد استفاده کنید
بیکیفیت بودن کابل آنتن یا وجود پوسیدگی و بریدگی در کابل یا چندتکه بودن کابل متصل شده به گیرنده دیجیتالی (تا جای ممکن از کابل آنتن یکتکه استفاده کنید؛ زیرا چندتکه شدن کابل آنتن باعث افت قدرت سیگنال و درنتیجه کاهش کیفیت تصویر میشود).
درصورتیکه ناگزیر به استفاده از کابل چندتکه هستید، حتماً از رابطهای مخصوص این کار که با نام رابطهای کواکسیال کوپلر به فروش میرسند، استفاده کنید و مانند کابل برق آنها را به هم نپیچید؛ زیرا این کار باعث افت سیگنال و ایجاد مشکل برای دریافت تصویر و صدا میشود.
در ضمن درصورتیکه میخواهید دو تلویزیون یا دو گیرنده دیجیتالی را به یک کابل آنتن متصل کنید، حتماً باید از قطعهای به نام اسپلیتر استفاده کنید. این قطعه دارای یک ورودی و دو یا چند خروجی است. ورودی این قطعه مختص کابل آنتن است و خروجیهای آن برای اتصال کابل به دو یا چند تلویزیون یا گیرنده دیجیتال طراحی شده است.
- وجود منبع نویز در اطراف کابل آنتن: کابلهای آنتن را از کنار سیمهای برق و وسایل تولیدکننده نویز مثل گوشیهای بیسیم سیار تلفنهای ثابت عبور ندهید و درصورتیکه مجبور به انجام این کار هستید تا جای ممکن فاصله کابل آنتن را با آنها را زیاد کنید یا کابل را با پوششهای ضد نویز که به فریت کابل معروف هستند، بپوشانید.
استفاده از آنتن رومیزی: اگرچه آنتنهای رومیزی نسبت به آنتنهای هوایی مقرون بهصرفهتر هستند و نصب و استفاده از آنها نیز راحتتر است؛ اما عملکرد آنها در زمینه دریافت سیگنال از دکل، اصلاً با عملکرد آنتنهای هوایی در این زمینه قابلمقایسه نیست؛ زیرا اصلاً ارتفاع ندارند و در فضای بسته قرار دارند.
به هم خوردن تنظیم تلویزیون یا گیرنده دیجیتالی: در برخی از موارد مشکل پایین بودن سیگنال تنها با یک کانالیابی مجدد برطرف میشود؛ زیرا معمولاً هرچند وقت یکبار فرکانس شبکههای تلویزیونی و یا استانداردهای به کار گرفتهشده برای پخش آنها تغییر میکند و درصورتیکه مشکل مربوط به این موارد باشد، با یک کانال یابی مجدد بهراحتی برطرف میشود.
چنانچه نام شبکههای راهاندازیشده جدید را در فهرست کانالهای خود ندارید یا کانالهای موجود قطع شدهاند و هنگامیکه آنها را انتخاب میکنید، پیام عدم سرویسدهی یا پیامهای مشابه را مشاهده میکنید، مشکل با یک کانالیابی مجدد ساده برطرف میشود؛ البته در صورت قطعشدن کانالها ابتدا باید مطمئن شوید که آن شبکه که هنوز فعالیت میکند و برنامه پخش میکند.
روشهای تقویت آنتن تلویزیون
اگر با وجود خرید آنتن با کیفیت و کابل آنتن با کیفیت و رعایت کردن تمام نکات لازم برای دریافت سیگنال با قدرت بالا و جلوگیری از افت قدرت آن، همچنان با مشکل قطعووصل شدن و پرش تصویر مواجه هستید. راهحلهای زیر را نیز برای برطرف کردن مشکل خود امتحان کنید
- کاهش فاصله بین تلویزیون یا گیرنده دیجیتالی با آنتن: حتما تلاش کنید فاصله بین دستگاه گیرنده و آنتن بیشتر از ۱۵ متر نشود؛ زیرا حتی اگر آنت درن دریافت سیگنال هیچ مشکلی نداشته باشد و کابل آنتن نیز با کیفیت باشد و سیگنال را بدون مشکل به گیرنده منتقل کند، طولانی بودن کابل باعث افت قدرت سیگنال میشود.
- افزایش ارتفاع آنتن: یکی از دلایل اصلی عملکرد نهچندان خوب آنتن در دریافت سیگنال، ارتفاع کم آن از سطح زمین و وجود موانع زیاد مرتفع در اطراف آن مثل ساختمانها و دیوارهای بلند است.
توصیه میکنیم آنتن را حتماً در پشت بام نصب کنید و در صورت امکان آن را در ارتفاع ۱۰ تا ۲۰ متری نصب و به میله محکمی ببندید تا وزش باد شدید باعث تغییر جهت آن نشود. در صورت امکانپذیز نبودن نصب آنتن در چنین ارتفاعی، حداقل آن را در ارتفاعی نصب کنید که فضای اطراف آن کاملاً باز باشد و هیچ مانعی در اطراف آن وجود نداشته باشد.
- تنظیم گیرنده آنتن به سمت جهت درست: تمام فرستندههای زمینی و هوایی سیگنالهای شبکههای تلویزیونی، این سیگنالها را در جهت خاصی ارسال میکنند و درصورتیکه گیرنده آنتن درست به آن سمت تنظیم نشده باشد، طبیعتاً موفق به دریافت شبکههای تلویزیونی نمیشوید یا آنها را با مشکل و اختلال دریافت میکنید. حتی اگر جهت قرارگیری آنتن تنها چند درجه با جهت دریافت سیگنالها اختلاف داشته باشد، نیز ممکن است با مشکل مواجه شوید.
جهت ارسال سیگنال توسط فرستنده در استانها و شهرهای مختلف کشور متفاوت است و به مکان نصب دکلهای تلویزیونی بستگی دارد. برای اطلاع از جهت مناسب برای تنظیم آنتن میتوانید با دفاتر صداوسیما تماس بگیرید؛ بهعنوانمثال فرستندههای صداوسیما در تهران در برج میلاد، خیابان گاندی، جماران، شهرری و چند نقطه دیگر نصب شدهاند. درصورتیکه در اطراف محل زندگی شما چند ایستگاه فرستنده وجود دارد، گیرنده آنتن را به سمت دکلهای نزدیکترین ایستگاه به خود تنظیم کنید.
- استفاده از تقویتکننده: تقریباً تمام آنتنهای جدید دارای تقویتکننده داخلی هستند و در صورت استفاده از آنها دیگر نیازی به خرید دستگاه تقویتکننده مجزا نیست، با این حال چنانچه آنتن قدیمی دارید و به هر دلیلی نمیتوانید آنتن جدید بخرید از دستگاههای تقویتکننده آنتن استفاده کنید. این دستگاهها میتوانند مشکل ضعیف بودن قدرت سیگنال دریافتی را تا حدود زیادی برطرف کنند.
البته برای نصب این دستگاهها باید با نحوه نصب آنها آشنا باشید؛ زیرا در صورت عدم نصب صحیح آنها ممکن است با مشکلاتی مثل تداخل سیگنالها یا حتی مختل شدن آنتن تلفن همراه در محل زندگی خود مواجه شوید.
نکته دیگری که باید در رابطه با استفاده از دستگاههای تقویتکننده آنتن بدانید این است که این دستگاهها تنها میتوانند مشکل ضعیف بودن سیگنال دریافتی، قطعووصل شدن شبکهها و پرش تصویر را برطرف کنند و قادر به رفع مشکل عدم دریافت شبکه یا شبکههای خاص نیستند؛ بنابراین چنانچه شبکههایی که موفق به دریافت آن شدهاید، با کیفیت صدا و تصویر مناسب و بدون مشکل پخش میشوند، نیازی به خرید تقویتکننده آنتن نیست.
- استفاده از آنتن کمکی: گاهی اوقات آنتن بدون هیچ مشکلی سیگنالها را دریافت میکند و به گیرنده منتقل میکند؛ اما قادر به دریافت سیگنال از ایستگاههای فرستنده مختلف نیست. به همین دلیل توصیه میکنیم برای رفع این مشکل از یک آنتن کمکی استفاده کنید تا سیگنالها را از چند فرستنده دریافت کنید.
در صورت تمایل برای استفاده از چند آنتن، توصیه میکنیم آنها را در فاصله یک یا دو متری از یکدیگر قرار دهید و سپس کابل آنها را با استفاده از کانکتور سیگنال کواکسیال به یکدیگر متصل کنید و کابلهای کواکسیال مورداستفاده برای اتصال این آنتنها به یکدیگر، یکتکه باشد.
- استفاده از فویل: استفاده از فویل یکی از روشهای ارزانقیمت تتقویت آنتن تلویزیون است و میتوانید با کشیدن تکیهای فویل روی آنتن، قدرت سیگنال دریافتی توسط آن را تا حدودی تقویت کنید.
سخن آخر
برای تقویت آنتن تلویزیون خود و دریافت تصویری شفاف و با کیفیت بدون پرش و نویز، باید از آنتن مناسب و با کیفیت، کابل آنتن با کیفیت با مواد مرغوب و همچنین از یک گیرنده دیجیتالی مناسب یا تلویزیونی با گیرنده دیجیتالی مناسب و قدرتمند استفاده کنید.
از میان بهترین روشهای تقویت آنتن تلویزیون میتوان به افزایش ارتفاع آنتن، تنظیم دقیق آن به سمت ایستگاههای فرستنده امواج، استفاده از تقویتکننده برای آنتن، استفاده از آنتن کمکی و کاهش فاصله بین تلویزیون یا گیرنده دیجیتالی با آنتن و استفاده از کابل آنتن کوتاه و یکتکه اشاره کرد.
در صورت پایین بودن قدرت سیگنال دریافتی، سیم آنتن را بررسی کنید تا مطمئن شوید پاره، تکهتکه و پوسیده نشده است. در ضمن مطمئن شوید که فیش آنتن درست به کابل آنتن متصل شده است و شل نیست و خود آنتن نیز سالم است.