تصلا – مانیتورهای گیمینگ کاملاً برای بازی طراحی شدهاند و دارای وضوح و دقت رنگ بسیار بالا و زمان پاسخگویی کم هستند که باعث میشوند تصاویر بازیها با جزئیات بسیار بالا و به صورت کاملا روان نمایش داده شوند و از فریم به فریم بازیها لذت ببرید. در این مطلب قصد داریم راهنمای خرید مانیتور گیمینگ صورت تخصصی ارائه کنیم.
مشخصات کلی لازم برای مانیتور گیمینگ
مانیتور گیمینگ مناسب باید دارای ویژگیهای زیر باشد؛ البته باید این نکته را نیز در نظر داشته باشید که در هنگام خرید مانیتور گیمینگ باید میزان خوب یا بد هر یک از ویژگیهای زیر را با توجه به رده قیمتی مانیتور بسنجید و از هر مانیتوری تنها به اندازه سطح و ردهقیمتی آن انتظار داشته باشید.
- رزولوشن بالا
- نرخ رفرش سریع
- زمان پاسخگویی کم
- دقت رنگ بالا
- کنتراست بالا
- همچنین عمق بیت رنگ مناسب باشد
- برخورداری از پنل مناسب
- نمایش روان تصاویر دارای حرکت سریع (مخصوصا تصاویر دارای حرکت سریع)
- نمایش تصاویر به صورت کاملا واضح و بدون تاری
- نمایش بازیها بدون افت فریم
- نمایش جزئیات به صورت دقیق و واضح
آشنایی با مشخصات فنی مانیتورهای گیمینگ
رزولوشن (resolution)
پنلهای LCD متداول از میلیونها پیکسل بسیار کوچک تشکیل شدهاند و هر پیکسل نیز از ۳ پیکسل زیرمجموعهای تشکیل شده است که هر یک از آنها مختص تولید سه رنگ اصلی یعنی قرمز، سبز و آبی هستند.
رزولوشن مانیتور در واقع نشاندهنده تعداد پیکسلهای نمایشگر در طول و عرض آن هستند. هر چقدر تعداد پیکسلهای هر اینچ مانیتور بیشتر باشد، تصاویر واقعیتر و روانتر نمایش داده میشوند.
رزولوشن بالا در نمایشگرهای بزرگتر از ۲۷ اینچ اهمیت زیادی دارد و رزولوشن چنین نمایشگری باید حداقل QHD یا بهتر باشد.
در جدول زیر رزولوشنهای متداول نمایشگرها از بیشترین میزان به کمترین میزان مرتب شدهاند؛ البته تنها رزولوشن نمایشگرهای دارای نسبت تصویر ۱۶:۹ در این جدول ذکر شده است.
وضوح | رزولوشن |
۵K | ۳۸۸۰ در ۵۱۲۰ |
۴K |
۲۱۶۰ در ۳۸۴۰ (مانیتورهای معمولی) ۴۰۹۶ در ۲۱۶۰ (مانیتورهای حرفهای برای تماشای فیلم) |
Ultra HD یا UHD | ۲۱۶۰ در ۳۸۴۰ |
QUAD HD یا QHD یا Wide Quad یا QWHD که با عنوان ۱۴۴۰p شناخته میشود | ۱۴۴۰ در ۲۵۶۰ |
۲K یا ۱۴۴۰P | ۱۴۴۰ در ۲۵۶۰ (مانیتورهای معمولی)
۲۰۴۸ یا ۱۰۸۰ (مانیتورهای حرفهای برای تماشای فیلم) |
WUxGA | ۱۲۰۰ در ۱۹۲۰ |
Full HD یا FHD یا HD که با عتوان ۱۰۸۰p نیز شناخته میشود | ۱۰۸۰ در ۱۹۲۰ |
HD که با عنوان ۷۲۰p نیز شناخته میشود | ۷۲۰ در ۱۰۸۰ |
حداقل رزولوشن کافی برای یک مانیتور گیمینگ مناسب، رزولوشن Full HD یا ۱۰۸۰ در ۱۹۲۰ است؛ اما اگر میخواهید تصاویر را واضحتر و جزئیات بالاتر مشاهده کنید. طبیعتاً باید مانیتورهای QHD را انتخاب کنید و چنانچه میخواهید از کیفیت تصویر نهایت لذت را ببرید، خرید نمایشگرهای ۴K را به شما پیشنهاد میکنیم.
نرخ رفرش (refresh rate)
نرخ رفرش یک مانیتور در واقع نشاندهنده توانایی مانیتور برای نمایش تعداد تصاویر جدید در هر ثانیه و بروزرسانی تصویر است. نرخ رفرش با واحد هرتز (Hz) در ثانیه مشخص میشود، هر چه عدد نشاندهنده این ویژگی بالاتر باشد. نمایشگرهای دارای نرخ رفرش بالا قادر هستند تصاویر دارای حرکت سریع را به صورت کامل روان و بدون کندی سرعت یا تکهتکه شدن نمایش دهند.
گیمرهای حرفهای به نرخ رفرش مانیتور اهمیت بسیار زیادی میدهند و مانیتور مناسب برای چنین افرادی حداقل باید دارای نرخ رفرش ۷۵ هرتز در ثانیه باشد؛ البته تعداد مانیتورهای گیمینگ ۱۲۰ هرتزی یا حتی ۱۴۴ هرتزی هم در بازار کم نیست.
در ضمن مانیتور گیمینگ ۲۸۰ هرتز نیز عرضه است و ایسوس و الینویر یا Alienware قصد دارند تا پایان سال جاری اولین مانیتورهای ۳۶۰ هرتز خود یعنی مانیتورهای ROG Swift و AW2521H را رونمایی و عرضه کنند!.
البته بسیاری از مانیتورهای ۶۰ هرتز نیز جزو مانیتورهای بسیار خوب محسوب میشود و نرخ رفرش بسیاری از مانیتورهای ۴K تنها ۶۰ هرتز است؛ اما چنانچه نرخ رفرش مانیتوری کمتر از ۶۰ هرتز باشد، برای بازی مناسب نیست.
به طورکلی چنانچه مانیتور گیمینگ شما رزولوشن پایین داشته باشد و سیستمتان مجهز به گرافیک مناسب باشد، نرخ رفرش مانیتور افزایش مییابد.
به عنوان مثال چنانچه مانیتور گیمینگ منحنی اولترا واید Predator Z35 را که دارای رزولوشن پایینی است، انتخاب کنید و سیستمتان دارای کارت گرافیک سریع با قابلیت G-Sync باشد، نرخ رفرش نمایشگر به ۲۰۰ هرتز هم میرسد.
توصیه میکنم چنانچه قصد خرید مانیتور گیمینگ ردهبالا که چند سال از آن استفاده کنید را دارید، کارت گرافیکی را انتخاب کنید که یک تا سه سال بتواند قدرت پردازشی لازم برای استفاده از چنین نمایشگری را تأمین کند.
چنانچه قصد خرید نمایشگری با نرخ رفرش بالا را دارید، مانیتورهای فول اچدی با رزولوشن ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ را انتخاب کنید (در حال حاضر رزولوشن هیچ یک از مانیتورهای گیمینگ کمتر از این میزان نیست)؛ البته درصورتیکه خرید مانیتور بزرگتر از ۲۷ اینچ را دارید، مانیتوری با رزولوشن بالاتر را انتخاب کنید؛ زیرا مانیتورهای فول اچدی بزرگتر از ۲۷ اینچ، تراکم پیکسل بالایی ندارند؛ به همین دلیل کیفیت تصویر آنها چندان مناسب نیست و درصورتیکه فرد از نزدیک به این مانیتورها نگاه کند، تکتک پیکسل را میبینند که اصلاً تجربه خوبی نیست!
زمان پاسخگویی (response time)
زمان پاسخگویی به سرعت عمل مانیتور در تغییر رنگ سیاه به رنگ سفید مربوط میشود. زمان پاسخگویی GTG نیز شاخص سرعت عمل پیکسلهای مانیتور برای تغییر از یک سایه رنگ خاکستری به سایه رنگ دیگر آن است.
زمان پاسخگویی سریع نیز برای گیمرهای حرفهای اهمیت زیادی دارد و برخلاف نرخ رفرش، هرچقدر کمتر باشد، بهتر است.
چنانچه زمان پاسخگویی مانیتوری زیاد باشد، تصاویر بازیها و فیلمهای سریع تار و دنبالهدار نمایش داده میشوند و رد کم رنگی از تصاویر روی نمایشگر باقی میماند. بیشترین زمان پاسخگویی برای مانیتورهای گیمینگ ۵ میلیثانیه و کمترین میزان آن ۰.۵ میلیثانیه است.
در ضمن خرید مانیتور گیمینگ اولد به دلیل ساختار نمایشگرهای اولد، بهتر است چرا که از زمان پاسخگویی بسیار مناسبی برخوردار هستند و زمان پاسخگویی آنها تنها یک میلیثانیه است.
اینپوت لگ (input lag)
اینپوت لگ شاخص نشاندهنده مدت زمانی است که مانیتور شما میتواند خروجی کارت گرافیک سیستم و یا زدن یک دکمه موس یا صفحه کلید توسط کاربر را تشخیص دهد. اینپوت لگ پایین نیز برای گیمرهای حرفهای اهمیت بسیار زیادی دارد.
مانیتورهای دارای نرخ رفرش بالا، اینپوت لگ پایینی دارد؛ اما میزان اینپوت لگ معمولاً در فهرست مشخصات مانیتورهای گیمینگ دیده نمیشود.
در صورت تمایل برای اطلاع از میزان اینپوت لگ مانیتورهای مختلف میتوانید به سایت DisplayLag مراجعه کنید که در آن میزان اینپوت لگ بسیاری از مانیتورها ذکر شده است.
گاموت رنگ (color gamut)
گاموت رنگ به تعداد رنگهایی گفته میشود که یک مانتیتور میتواند نمایش دهد. بهترین گاموت رنگ، گاموت رنگ sRGB است.
این مانتیورهای دارای این استاندارد رنگ تقریبا تمام رنگهای موجود را تولید میکنند که تعداد آنها به میلیاردها رنگ میرسد و قادر به تولید رنگهای ۱۰ و ۱۲ بیتی نیز هستند.
پنل TN یا VA یا IPS
در حال حاضر مانیتورهای گیمینگ دارای ۳ نوع پنل TN و IPS و VA هستند. پنلهای TN سریعترین پنلها هستند و در عینحال ارزانترین پنلها محسوب میشوند؛ زیرا کیفیت تصویر پایینی دارند و از زاویه دید مناسبی برخوردار نیستند.
در بسیاری از مانیتورهای گیمینگ از پنلهای TN استفاده میشود؛ زیرا زمان پاسخگویی این پنلها نسبت به دو نوع پنل دیگر بسیار کمتر است.
پنلهای IPS نسبت به پنلهای VA دارای زمان پاسخگویی کمتر و سریعتر (البته کمی سریعتر!) هستند و رنگها را هم بهتر نمایش میدهند؛ اما درمقابل کنتراست پنلهای VA نسبت به دو پنل دیگر برتری کامل دارد.
هر یک از این انواع پنل مزایا و معایب خود را دارند. در جدول زیر این سه پنل ساده و مفصل با یکدیگر مقایسه شدهاند و با نگاهی به آن میتوانید، در مورد خرید نمایشگر مناسب متناسب با نیازتان تصمیم بگیرید.
TN | VA | IPS | |
عملکرد | سریعترین پنل، زمان پاسخگویی کم، حداقل میزان تاری حرکت (در ادامه در مورد این مشکل توضیح خواهیم داد)، اینپوت لگ کم (در ادامه در مورد این ویژگی توضیح خواهیم داد) و مناسبترین پنل برای مانیتورهای گیمینگ | طولانیترین زمان پاسخگویی، نرخ رفرش بالاتر نسبت به پنل TN | دارای زمان پاسخگویی سریعتر نسبت به پنل VA و کندتر نسبت به پنل TN، نامناسب بودن نرخ رفرش بسیاری از نمایشگرهای دارای این پنل برای بازی |
زاویه دید | بدترین زاویه دید در میان پنلها، بدترین کیفیت رنگ نسبت به سایر پنلها | دارای زاویه دید بهتر نسبت به پنل TN و بدتر نسبت به پنل IPS، عملکرد خوب و قابلقبول در نمایش رنگها با کیفیتها، بهترین کنتراست و بهترین عملکرد در ایجاد عمق برای تصاویر در مقایسه با دو پنل دیگر | بهترین زاویه دید، بهترین عملکرد در زمینه نمایش رنگها |
قیمت | ارزان ترین پنل | برخی از نمایشگرهای این دارای این نوع پنل نسبت به نمایشگرهای TN گران قیمتتر هستند و البته عملکرد بهتری هم نسبت به آنها دارند | گرانترین پنل نسبت به دو پنل دیگر |
اجازه دهید در مورد دو شاخصه اصلی تعیینکننده کیفیت کلی تصویر نمایشگرهای این سه نوع پنل، یعنی کنتراست و کیفیت رنگ آنها، گمی بیشتر توضیح دهیم.
کنتراست
کنتراست مهمترین فاکتور تعیینکننده کیفیت تصویر یک مانیتور و قابل اعتماد بودن آن است، به عنوان مثال مانیتور دارای کنتراست ۵۰۰۰:۱ از مانیتور دارای کنتراست ۱۰۰۰:۱ است.
همانطور که در جدول بالا مشاهده میکنید پنلهای VA در زمینه ایجاد کنتراست بالا بهترین عملکرد را دارند.
کنتراست نمایشگرهای دارای پنل VA، در حدود ۳.۵ برابر کنتراست ایجادشده در نمایشگرهای مجهز به پنل IPS یا TN است؛ در صورتی که دو نمایشگر مجهز به پنل VA و IPS را در کنار یکدیگر قرار دهید و میزان روشنایی و تنظیمات کالیبراسیون رنگ آنها کاملاً یکسان باشد، به راحتی متوجه برتری محسوس کنتراست مانیتور دارای پنل VA میشوید.
کنتراست نیز مثل عوامل دیگری نظیر اشباع رنگها، دقت رنگ و وضوح تصویرح، در افزایش کلی کیفیت تصویر بسیار تأثیرگذار هستند.
توصیه میکنیم در صورت توانایی خرید مانیتور گیمینگ ردهبالا، مانیتورهای اولد را برای خرید انتخاب کنید؛ زیرا این تلویزیون ها برخلاف مانیتورهای LED فاقد نور پس زمینه هستند و خود پیکسلها توانایی ایجاد نور را دارند و به اصطلاح خود نورده هستند.
در ضمن امکان خاموش یا روشن کردن هر یک از پیکسلها به صورت جداگانه وجود دارد؛ بنابراین در مانیتورهای اولد هنگام نمایش تصاویری که در آنها رنگ مشکی یا بخشهای تیره و تاریکی وجود دارد، هر یک از پیکسلهایی که باید خاموش شوند، به منظور ایجاد کنتراست بینهایت خاموش میشوند.
بنابراین در این مانیتورها تیرهترین نقاط، کاملا تیره و روشترین نقاط، کاملا روشن نمایش داده میشوند و به این صورت کیفیت تصویر به اوج خود میرسد؛ البته مانیتورهای اولد معایبی هم دارند که نمیتوان از آنها چشمپوشی کرد.
این معایب شامل روشنایی کمتر آنها نسبت به سایر نمایشگرها، عمر کم، قیمت بسیار بالا و مشکل به جا ماندن جای تصاویر ثابت روی آنها میشود؛ البته مشکل بهجاماندن تصویر تنها در مواقعی رخ میدهد که تصویری کاملا ثابت به مدت سه تا چهار ساعت روی مانیتور نمایش داده شود.
کیفیت رنگها
در مورد میزان توانایی هر یک از پنلها در نمایش رنگها با کیفیت بالا باید بگوییم نمایشگرهای دارای پنلهای TN در این زمینه در مقایسه با مانیتورهای گرانقیمتتر دارای پنلهای VA و IPS، در حد و اندازه خود عملکرد خوبی دارند؛ اما دقت رنگ و کنتراست آنها کمتر از دو نوع پنل دیگر است. البته اگر چندان در مورد کیفیت تصویر حساس نباشید، ممکن است اصلاً متوجه این نقص پنلهای TN نشوید!
در ضمن مانیتورهای که از طیف گستردهای از رنگها پشتیبانی میکنند، در نمایش تصاویر به صورت واقعی و شبیه به تصاویر سهبعدی باشند، عملکرد موفقتری نسبت به سایر نمایشگرها دارند.
فناوریهای مانیتورهای گیمینگ
مانیتورهای گیمینگ با تنوع بسیار بالا و فناوریهای مختلف عرضه شدهاند و این موضوع تصمیمگیری برای خرید مانیتور گیمینگ مناسب را بسیار دشوار میکند.
در این بخش فناوریهای مختلف مانیتورهای گیمینگ را معرفی و مزایای هر یک از آنها را به صورت ساده و مختصر بیان میکنیم.
توصیه میکنیم مانیتوری را انتخاب کنید که علاوه بر برخورداری از ویژگیهایی که تاکنون ذکر شده است، از ویژگیهای مدرن دیگری مثل فناوری FreeSync یا G-Sync نیز پشتیبانی میکند و ترجیحاً HDR باشد
فناوری G-Sync و free-Syng
بسیاری از مانیتورهای گیمینگ دارای یکی از این دو ویژگی هستند. مانیتورهای G-Sync برای سیستمهای مجهز به کارتهای گرافیک Nvidia و مانیتورهای free-Syng برای مانیتورهای دارای گرافیک AMD طراحی و عرضه شدهاند.
هر دو ویژگی با هدف کاهش مشکل پارگی تصویر یا Screen tearing (چند تکه شدن تصاویر و عدم هماهنگی بخشهای مختلف تصویر با یکدیگر) و کند پخش شدن تصاویر ایجاد شدهاند.
مانیتورهای دارای این دو ویژگی قیمت بالاتری نسبت به سایر مانیتورها دارند؛ البته مانیتورهای G-Sync نسبت به مانیتورهای FreeSyng کمی گرانتر هستند.
لازم به توضیح است که تنها با استفاده پورت DisplayPort میتوانید از فناوری G-Syng بهرهمند شوید؛ اما استفاده از FreeSyng علاوه بر پورت Displayort با پورت HDMI نیز امکانپذیر است. در صورتی که تنها توانایی خرید کارت گرافیک ارزانقیمت یا میانرده را دارید و میخواهید از فناوری G-Sync نیز بهرهمند شوید، مانیتوری را انتخاب کنید که قابلیت G-Sync در آن بتواند با حداقل نرخ رفرش ممکن نیز به خوبی عمل کند
شاید برای شما این سؤال پیش بیاید که کدام یک از این دو فناوری برای شما مناسب هستند.
اگر قبل از خرید مانیتور گیمینگ ، کارت گرافیک خود را انتخاب کرده و خریدهاید، پاسخ روشن است؛ اگر نسبت به کارت گرافیکهای Nvidia یا AMD تعصب یا تعلقخاطر ندارید، باید بگویم هر دو فناوری میتوانند نیازها و انتظارات گیمرهای معمولی را برآورده کنند.
خوشبختانه G-Sync امکان مطابقت با نرخ رفرشهای متفاوت را دارد و میتواند در نرخ رفرش ۳۰ هرتز تا حداکثر نرخ رفرشی که مانیتور از آن پشتیبانی میکند، عمل کند. البته بهرهمندی از این فناوری در نرخ رفرش پایین در صورتی که کارت گرافیک نتواند نرخ فریم را بالاتر از نرخ رفرش نگه دارد، تصویر با افت فریم و به صورت کند و تکهتکه نمایش داده میشود.
به هر حال با خرید مانیتور گیمینگ ، مجهز به ویژگی G-Sync Ultimate یا FreeSync Premium Pro از بازیهای HDR لذت خواهید برد. هر دو این ویژگی ها اینپوت لگ پایین را به نوعی تضمین میکنند و استفاده از آنها برای انجام بازیهای HDR مزایای دیگری نیز دارد که صحبت در مورد آنها در این مقاله نمیگنجد.
فناوری اوردرایو (Overdrive) و کاهش تاری حرکت (motion blur)
هر دو قابلیت اوردرایو (کاهش زمان پاسخگویی مانیتورها با افزایش سرعت تغییر رنگ پیکسلها) و تاری حرکت، به نمایش روانتر و واضحتر تصاویر دارای حرکت سریع کمک میکنند. قبل از آشنایی با این دو مفهوم ابتدا باید با مفهوم تصویر شبحوار آشنا شویم. گاهی اوقات در هنگام پخش تصاویر متحرک در مانیتورهای قدیمی، جای این تصاویر برای مدت بسیار کوتاهی روی نمایشگر باقی میماند.
این مشکل هنگام پخش تصاویر دارای حرکت سریع محسوستر میشود. دلیل این مشکل عدم توانایی تغییر رنگ سریع پیکسلها است. پیکسلهای برخی از مانیتورهای نمیتوانند سریعاً تغییر رنگ دهند و به هم دلیل جای تصویر قبلی برای مدت بسیار کوتاهی روی نمایشگر باقی میماند. این مشکل برای افرادی که نسبت به کیفیت تصویر واقعاً حساس هستند، آزاردهنده است.
قابلیت اوردرایو با افزایش ولتاژ پیکسلها و سرعت آنها برای تغییر رنگ، مشکل شبحوار تصویر را تا حدود زیادی برطرف میکند. پیکسلها به لطف این فناوری جدید سریعاً بهسرعت لازم برای تغییر رنگ میرسند و قبل از اینکه ولتاژ آنها بیشازحد افزایش پیدا کند، رنگهای مربوط به فریم بعدی را نمایش میدهند.
قابلیت کاهش موشن بلور که تحت عنوان ultra low motion blur یا ULMB نیز شناخته میشود، زمانی که تصاویر با سرعت بسیار بالایی پخش میشود (مثل تصاویر فیلمهای اکشن) رزولوشن این تصاویر را حفظ میکند.
ممکن است از خود بپرسید آیا باید این دو ویژگی را فعال یا غیرفعال کنیم. در پاسخ به این سؤال باید بگویم خودتان میتوانید درباره این موضوع تصمیمگیری کنید؛ اما قبل از تصمیم گیری فعال یا غیرفعال کردن این دو ویژگی، سه موضوع را باید در نظر بگیرید که به شرح زیر هستند
- اول اینکه قابلیت Overdrive در برخی از موارد نهتنها به کاهش زمان پاسخگویی هیچ کمکی نمیکند، بلکه باعث ایجاد تصاویر شبحوار نیز میشود، بنابراین چنانچه مانیتور مورد نظر شما، مجهز به این ویژگی است، قبل از خرید مانیتور گیمینگ با مطالعه بررسیهای نوشتهشده برای آن مانیتور، از میزان مؤثر بودن این قابلیت در کاهش زمان پاسخگویی به شکل مناسب مطلع شوید. همچنین میتوانید در هنگام خرید مانیتور گیمینگ در صورت امکان میزان کارآمد بودن قابلیت Overdrive آن را با مراجعه به وبسایت https://www.testufo.com/ بررسی کنید. پس از ورود به این سایت، بشقابپرندههای در حال حرکتی را میبینید و در زمان حرکت آنها میتوانید حالتهای مختلف Overdrive را تغییر دهید. در صورت ایجاد یک رد و خط سفید به دنبال بشقابپرنده، از آن حالت استفاده نکنید.
- دوم اینکه امکان استفاده همزمان از قابلیت کاهش تاری حرکت با دو قابلیت G-Sync و FreeSync وجود ندارد: درصورتیکه سیستمتان دارای کارت گرافیک پرسرعت با قابلیت اجرای بازیها با ۶۰ فریم در ثانیه باشد و از فناوریهای G-Sync و FreeSync هم پشتیبانی کند، تمام تصاویر متحرک بهصورت کاملاً روان و بدون تاری نمایش داده میشوند؛ بنابراین برای استفاده از مانیتور گیمینگ در چنین سیستمهایی اصلاً هیچ نیازی به فعال کردن قابلیت کاهش تاری حرکت نیست.
- سوم اینکه فعال کردن قابلیت کاهش تاری حرکت میتواند به کاهش روشنایی نمایشگر شود. بررسی مانیتورهای گیمینگ توسط وبسایتهای معتبر نشان میدهد فعالشدن قابلیت کاهش تاری حرکت باعث کاهش روشنایی مانیتور تا ۶۰ درصد میشود.
بنابراین دو ویژگی overdrive و motion blur ویژگیهای بدون عیبی نیستند و ممکن است در برخی از موارد فعال کردن آنها نهتنها باعث نمایش روان و بدون تاری تصاویر دارای حرکت نشود، بلکه باعث کاهش کیفیت کلی تصویر نمایشگر و روشنایی آن نیز شود
سایر ویژگیهای مانیتور گیمینگ مناسب
اکنون که با مهمترین ویژگیهای فنی و تخصصی مانیتورهای گیمینگ و مفاهیم مربوط به آنها و همچنین جدیدترین فناوریهای مورد استفاده در آن آشنا شدید، اجازه دهید با سایر ویژگیهای مؤثر در افزایش یا کاهش کیفیت تصویر مانیتورها نیز آشنا شویم.
عدم لرزش و پرش تصویر
توصیه میکنیم مانیتوری را برای خرید انتخاب کنید که در صورت استفاده طولانیمدت از آن (مثلاً ۸ ساعت) و در هر میزان روشنایی، دچار مشکل لرزش تصاویر نشود. در برخی از نمایشگرها در هنگام کاهش نور آنها، تصاویر مانند لامپی که سوسو میزند، با لرزش و پرش پخش میشوند و این مشکل بسیار آزاردهنده است؛ البته مانیتورهای که تنها در شرایط خاصی دچار مشکل لرزش و سوسوزدن تصاویر میشوند، نیز میتوانند برای برخی از افراد مناسب باشند.
برخورداری قابلیت فیلتر کردن نور آبی
نگاه کردن به مانیتوری با نور آبی زیاد در شب باعث میشود چشمهای شما در هنگام نگاه کردن به مانیتور خسته شوند و همچنین ممکن است خوابتان نیز دچار اختلال شود.
به همین دلیل توصیه میکنیم مانیتوری را انتخاب کنید که از قابلیت فیلتر کردن نور آبی برخوردار باشد؛ البته چنین قابلیتی ضروری نیست؛ اما وجود آن میتواند برای افرادی که معمولا در محیطهای تاریک از مانیتور استفاده میکنند یا به این کار عادت دارند، مفید باشد.
در ضمن فیلتر کردن نور آبی میتواند باعث کالیبراسیون صحیح رنگها شود؛ البته فیلتر کردن نور آبی و حذف آن باعث میشود روشنایی نور آبی کاهش یابد و این اتفاق تمام رنگها را تأثیر قرار میدهد؛ بنابراین ممکن است تمام رنگها غیرطبیعی به نظر برسند و مواجه شدن با این مشکل، تجربه خوشایندی نیست. غیرطبیعی شدن رنگها در بازیها و فیلمها بیشتر محسوس است؛ بنابراین تنها اگر شبها از مانیتور در مکانی تاریک استفاده کنید، به فکر خرید مانیتور گیمینگ دارای قابلیت فیلتر کردن نور آبی باشید.
برخورداری از دقت رنگ بالا
دقت رنگ نیز یکی از عوامل اصلی مؤثر در کیفیت تصویر مانیتورها محسوب میشود و هرچقدر دقت رنگ بالاتر باشد، تصاویری واقعیتر با رنگهای طبیعی را مشاهده خواهید کرد.
معمولاً برای دستیابی به بهترین دقت رنگ ممکن برای یک نمایشگر و نمایش رنگهای کاملاً طبیعی توسط آن، باید فردی متخصص رنگهای نمایشگر را کالیبره کند یا از ابزارهای کالیبراسیون رنگ استفاده کنید؛ البته برخی از مانیتورها نیازی به کالیبراسیون رنگ ندارد و رنگهای آنها به بهترین شکل ممکن در کارخانه سازنده کالیبراسیون شده است.
برخورداری از عمق بیت رنگ بالا
عمق بیت رنگها یکی از عوامل بسیار تأثیرگذار در نمایش رنگها بهصورت شفاف و لطیف است. هرچه عمق بیت رنگها بیشتر باشند، رنگهای بیشتری ایجاد میشوند در نتیجه مانیتور میتواند طیف گستردهای از رنگها را نمایش دهند.
در حال حاضر مانیتورهای موجود در بازار حداقل دارای رنگ ۸ بیتی هستند و مانیتورهای دارای رنگ ۱۰ و ۱۲ بیتی نیز عرضه شدهاند. مانیتورهای دارای رنگ ۸ بیتی چندان حرفهای نیستند. لازم به توضیح است چنانچه قصد خرید مانیتورهای دارای رنگ ۱۰ یا ۱۲ بیتی را دارید، باید کارت گرافیکی را برای سیستم خود انتخاب کنید که توانایی ایجاد رنگهای ۱۰ و ۱۲ بیتی را داشته باشد.
در صورتی که کارت گرافیک شما قادر به انجام چنین کاری نباشد، مانیتور تنها فریمهای فرعی را در میان فریمهای اصلی اضافه میکند و کیفیت تصاویر را تا جای ممکن افزایش میدهد.
لازم به توضیح است بسیاری از کارتهای گرافیک میانرده و متداول تنها قادرند رنگهای ۸ بیتی را پردازش و ایجاد کنند.
برخورداری از قابلیت HDR
مانیتورهای HDR قادر به نمایش طیف بسیار گستردهای از رنگها هستند و میزان روشنایی آنها نیز نسبت به مانیتورهای معمولی بیشتر است.
مانیتورهای ردهبالای HDR قادر هستند تقریباً تمام رنگهای ممکن را نمایش دهند و شما میتوانید جزئیات بسیار زیادی را با وضوح بسیار بالا در این مانیتورها ببینید.
معمولاً مانیتورهای HDR در سه نسخه عرضه میشوند:
- Display HDR 400
- Display HDR 600
- Display HDR 1000
هرچقدر عدد HDR بالاتر باشد، مانیتور کیفیت بالاتری را نمایش خواهد داد و تفاوت بین سه نسخه کاملاً محسوس است. درصورت برخورداری مانیتور از فناوری دالبی دالبی ویژن، جزییات نقاط تیره تصاویر نیز با وضوح بالایی نمایش داده میشوند و میتوانید بهراحتی آنها را ببینید.
برخورداری از پایه قابلچرخش و قابلتنظیم
در صورتی که مانیتور مجهز به پایه چرخان و قابل تنظیم باشد، میتوانید تصاویر آن را از هر زاویهای با کیفیت بسیار بالا و بدون افت کیفیت ببینید.
اندازه نمایشگر
طبیعتاً هر گیمری دوست دارد بازیها را در مانیتور بزرگی تجربه کند؛ اما چنانچه قصد خرید مانیتور بزرگ دارید، حتماً در هنگام خرید تراکم پیکسلی آن را نیز در نظر بگیرید. تراکم پیکسل که با واحد ppi (پیکسل در هر اینچ) اندازهگیری میشود، تأثیر بسیار مهمی در کیفیت تصویر نمایشگر دارد و هرچقدر تعداد پیکسلها هر اینچ بیشتر باشد، تصاویر با وضوح و جزئیات بیشتری نمایش داده میشوند.
بنابراین در صورتی که قصد خرید مانیتور گیمینگ بزرگ را دارید، حتماً مانیتوری با رزولوشن بالا انتخاب کنید. مانیتور دارای تراکم پیکسل ۱۰۹ ppi تقریباً گزینه مناسبی محسوب میشود (دلیل این موضوع را در ادامه توضیح خواهیم داد). مانیتور ۳۲ اینچ ۴K نیز برای گیمرهای حرفهای انتخاب خوبی است.
در ضمن اگر قصد خرید نمایشگری با رزولوشن بالا دارید، باید سیستم شما دارای کارت گرافیک قدرتمند نیز باشد، در صورتی که قصد دارید بازی را با رزولوشن ۴K در مانیتوری با همین رزولوشن اجرا کنید، کارت گرافیک شما باید توانایی پردازش ۸.۳ میلیون پیکسل در هر فریم را داشته باشد.
چنانچه جنین کارت گرافیک قدرتمندی ندارید، بازی ۴K در مانیتور ۴K نهتنها لذتبخش نخواهد بود، بلکه تنها به تجربه عذابآور برای شما تبدیل میشود و حتی ممکن است باعث دلسردشدن کاربر از مانیتور شود.
بنابراین قبل از انتخاب و خریدن نمایشگری با رزولوشن بالا، باید قدرت کارت گرافیک سیستم خود را نیز در نظر بگیرید.
مانیتور ۴K با نرخ رفرش ۶۰ هرتز گزینه کاملاً مناسبی برای گیم محسوب میشود و بازیها در چنین مانیتورهایی با کیفیتی خیرهکننده و به صورت کامل روان پخش میشوند؛ اما باید کارت گرافیک سیستم شما توانایی پردازش چنین تصاویری را داشته باشد. چنین کارت گرافیکی جزو کارتهای گرافیک ردهبالا محسوب میشود و قیمت بسیار بالایی دارد.
برای خرید کارت گرافیک مناسب باید ابتدا مشخص کنید چه بازیهایی را میخواهید انجام دهید و قصد دارید آنها را با چه رزولوشنی اجرا کنید.
در صورتی که میخواهید بازیها را با رزولوشن QHD و تنظیمات گرافیکی بالا اجرا کنید، کارتهای گرافیک GTX 1060 یا RX 580 انویدیا برای شما مناسب هستند؛ اما برای اجرای بازیهای ۴K حداقل باید از کارت گرافیک TI 1070 استفاده کنید.
در حال حاضر مانیتورهای گیمینگ ۳۲ اینچی QHD با رزولوشن ۲۵۶۰ در ۱۴۴۰ برای اکثر گیمرها گزینه مناسبی هستند؛ زیرا هم تراکم پیکسل مناسبی دارند و میتوانند تصاویر را با جزئیات و وضوح بالا نمایش دهند و هم کارتهای گرافیک میانرده با قیمت مناسب میتوانند تصاویر درحال نمایش در این نمایشگرها را بدون مشکل خاصی پردازش کنند و فشار زیادی هم بر آنها وارد نمیشود.
موضوع دیگری که در هنگام خرید نمایشگری با رزولوشن بالا باید حتماً در نظر داشته باشید، میزان توانایی سیستم و سیستمعامل شما در ارتقای اندازه فونتها است؛ به عنوان مثال عملکرد ویندوز در نمایش تصاویر در مانیتورهای دارای تراکم پیکسلی ۹۰ تا ۱۱۰ پیکسل در هر اینچ (ppi) بسیار خوب است؛ اما چنانچه مانیتوری با بیش از تراکم پیکسلی ذکرشده بخرید، ممکن است تصاویر و متون بسیار ریز و کوچک نمایش داده شوند و اصلا قابلتشخیص یا خواندن نباشند.
البته میتوان با افزایش میزان DPI (شاخص نمایش نقطهها در هر اینچ) تا حدودی مشکل ریز بودن متون را برطرف کرد؛ اما هیچ تضمینی برای رفع این مشکل وجود ندارد؛ البته لازم به توضیح است که برخی از مانیتورها نیز از قابلیت اسکلینگ تصاویر برخوردار هستند؛ اما میزان توانایی آنها در انجام این کار متفاوت است.
مانیتور گیمینگ منحنی
در پاسخ به این سؤال که آیا خرید مانیتور گیمینگ منحنی مناسب است یا خیر؟
باید بگوییم جواب این سؤال به سلیقه شما بستگی دارد. مانیتورهای منحنی با هدف ایجاد تصویری فراگیرتر با زاویه دید بسیار بالا و کاهش خستگی چشمهای کاربر در هنگام تماشای نمایشگر و ایجاد فشار روی آنها طراحی و ساخته شدهاند.
البته چنانچه از زوایای خاصی به این تلویزیونها نگاه کنیم، انعکاس نور برای شما آزاردهنده میشود؛ زیرا برخلاف نمایشگرهای معمولی که نور در یک جهت در آنها منعکس میشود، نور از جهات مختلفی در نمایشگرهای منحنی منعکس میشود.
نمایشگرهای منحنی مناسب معمولاً فوق عریض و حداقل ۳۰ اینچ هستند؛ البته این نمایشگرها قیمت بالایی دارند.
میزان منحنی بودن نمایشگرهای منحنی با شاخصی تحتعنوان میزان انحنا مشخص میشود؛ به عنوان مثال یک نمایشگر منحنی دارای انحنای ۱۸۰۰R، دارای شعاع منحنی ۱۸۰۰ میلیمتری است و میتوان آن را از فاصله ۱.۸ متری تماشا کرد که بیشترین فاصله ممکن و در عین حال بهترین فاصله محسوب میشود.
هر چقدر یک نمایشگر دارای انحنای کمتری باشد، بیشتر منحنی است، در سال جاری منحنیترین نمایشگر دارای انحنای ۱۰۰۰R بوده است.